Daguitstap Oostende

Het hele jaar door, maar zeker tijdens de zomermaanden zijn er heel wat mensen die een daguitstap Oostende overwegen. Dat hoeft ook niet te verbazen. Oostende is immers niet voor niets de grootste badplaats die is terug te vinden aan de Belgische kust. De badplaats staat er bovendien ook om bekend een zeer populaire locatie te zijn voor de Belgische koninklijke familie. Op vandaag zijn de bewijzen hiervan nog tastbaar aanwezig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Venetiaanse- evenals Koninklijke Gaanderijen. In ieder geval, overweeg jij ook een daguitstap Oostende en wil je er zeker van kunnen zijn dat je daar het maximale uit kan halen? Dan is dit alvast een goede beginplaats! Laat de voorpret beginnen!

Genieten op het strand van Oostende

Hoe je precies jouw daguitstap Oostende gaat invullen is natuurlijk geheel aan jou om te bepalen. Voor ontzettend veel mensen geldt dat ze richting Oostende trekken tijdens de zomermaanden om er heerlijk te gaan genieten op het strand. Dat is ook niet zo vreemd, want langs heel Oostende, met uitzondering van de havengeul, is een mooi zandstrand terug te vinden. Voor de gemiddelde breedte van dit zandstrand geldt dat ze is gelegen tussen de 50 en meer dan 100 meter.

Van belang om rekening mee te houden is dat de drukte op het strand wel eens sterk kan verschillen afhankelijk van de locatie waar je vertoeft. Voor het merendeel van de strandbezoekers geldt dan ook dat ze zich vooral een plaatsje toe-eigenen op het strand tussen de Koninklijke Gaanderijen en het Zeeheldenplein. Dat dit het drukste gedeelte is van het strand van Oostende hoeft niet te verbazen. De meeste voorzieningen zijn hier immers te vinden.

Tip! Wil je liever kunnen genieten van wat meer rust? Dan is het mogelijks een goed idee om op het oostelijke deel van het strand een plaatsje te zoeken. Dat zou in principe geen probleem mogen zijn. Dit gedeelte van het stand is namelijk een flink stuk minder bezocht.

Het Tienerstrand, een geweldig stukje strand voor de jeugd

Ga je met de kinderen of gewoon met een (jonge) vriendengroep op daguitstap Oostende? In dat geval moet je zeker het zogenaamde Tienerstrand ontdekken. Naast het Tienerstrand kan je de Kite – Surfzone terugvinden. Dit is een leuk stukje strand voor jongeren. Dit niet in het minst omdat ze hier geen rekening moeten houden met kwade blikken van oudere strandbezoekers wanneer ze strandsporten aan het beoefenen zijn.

Voor Oostende geldt dat ze één van de weinige locaties is aan de Belgische kust waar echt aan de jongere bezoekers wordt gedacht. Op dit gedeelte van het strand zijn niet alleen netten voor beachvolley terug te vinden, daarnaast kan je ook lekker chillen aan houten picknicktafels en is er ook een klimwandje aanwezig. Ten westen van het Tienerstrand is de surfzone terug te vinden. Voor dit gedeelte van het strand geldt dat ze beschikt over een toerit welke het mogelijk maakt om met je auto je surfuitrusting af te gooien op het strand. Let op! In het surfersgedeelte is het niet toegestaan om gewoon te zwemmen!

Welke bezienswaardigheden ontdekken tijdens een daguitstap Oostende?

Een dagje vertoeven aan het strand van Oostende mag dan heerlijk genieten zijn, een daguitstap Oostende kan ook zeker over een cultureel karakter beschikken. Zou jij graag kennis willen maken met enkele interessante bezienswaardigheden van Oostende? Wij hebben ze alvast voor jou verzameld en hieronder even op een rijtje gezet.

1.) Het Rocky Strangers kunstwerk

Wanneer je een wandeling maakt over de dijk van Oostende kan je er absoluut niet omheen. We hebben het natuurlijk over de opvallende rode rotsen die samen het kunstwerk Rocky Strangers vormen. Het kunstwerk komt van de hand van Arne Quinze en werd speciaal ontworpen voor de stad Oostende. De opstelling van de rotsen lijkt het beeld te willen schetsen alsof ze zijn aangespoeld in de badstad. Hun opvallende oranje-rode kleur zorgt er in ieder geval voor dat de elementen sterk opvallen in de omgeving.

2.) Het James Ensorhuis

Wie Oostende zegt, zegt uiteraard ook meteen James Ensor. Voor elke kunstliefhebber die een bezoek brengt aan Oostende is het een absolute must om even het James Ensorhuis te bezoeken. Van deze kunstenaar is bekend dat hij in het jaar 1917 naar Oostende verhuisde. In het huis waarin hij toen heeft gewoond is op vandaag het James Ensorhuis Museum gevestigd.

De collectie van het museum bestaat onder meer uit een groot aantal authentieke interieurspullen evenals carnavalsmaskers. Daarnaast zijn er ook brieven en foto’s van de kunstenaar te bezichtigen. Ook de woon- en werkplek is opengesteld voor bezoekers.  Wie zich eens echt wil onderdompelen in de wondere wereld van Ensor is hier zeker aan het juiste adres.

3.) Het Oostendse Stadsmuseum

Liefhebbers van musea mogen in Oostende ook zeker het Stadsmuseum niet over het hoofd zien. Van zodra België onafhankelijk werd verbleef de koninklijke familie in dit achttiende-eeuws paleisje. Ze vormde het onderkomen voor de koninklijke familie wanneer ze tijdens de zomer naar de Belgische kust kwam. Dit gebouw bleef in gebruik tot na de Eerste Wereldoorlog. Ook vandaag de dag is ze nog steeds eigendom van de Koninklijke Schenking. Ze huisvest nu wel het museum van de stad Oostende.

Het Stadsmuseum van Oostende laat je kennismaken met het boeiende levensverhaal van Oostende. Er zijn dan ook heel wat objecten die deel uitmaken van de collectie van het museum die je een blik gunnen achter de schermen van de ontwikkeling die de stad heeft meegemaakt. Denk hierbij niet alleen aan affiches, maar ook aan allerhande documenten en multimediatoepassingen. Je maakt er niet alleen kennis met het Oostende van nu, maar ook met het Oostende van vroeger.

4.) De Venetiaanse Gaanderijen

Tijdens een daguitstap Oostende mogen ook de Venetiaanse Gaanderijen uiteraard niet op je verlanglijstje ontbreken. Gelukkig is dat ook bijna onmogelijk. Tijdens een wandeling over de dijk zal je ze namelijk zo goed als zeker ontdekken. Dit is eigenlijk één van de mooiste en tevens ook belangrijkste bezienswaardigheden van Oostende.

De eerste Koninklijke gaanderij werd ontworpen door Henri Maquet in het jaar 1900. Dit gebeurde op vraag van koning Leopold II. Van zodra de koninklijke familie er niet meer voor koos om gebruik te maken van deze verblijfplaats aan zee werd ervoor gekozen om het hele complex in concessie te geven aan de stad Oostende. In de jaren 1998 en 1999 vond een grootschalige renovatie plaats van de Venetiaanse Gaanderijen. Op vandaag doen ze dienst als exporuimte voor tijdelijke tentoonstellingen.

5.) Het Mercator zeilschip

Tevens een absolute must om te doen tijdens een daguitstap Oostende is het prachtige zeilschip Mercator bezoeken. De bijzondere driemaster werd ontworpen door de bekende poolreiziger Adrien de Gerlache. Voor de driemaster geldt dat ze in het jaar 1936 het stoffelijke overschot van pater Damiaans mee zou hebben gebracht van Molokai.

Tot op moment van schrijven geldt dat de Mercator het enige historische zeilschip is van België. Ze kenmerkt zich door een ontzettend rijke geschiedenis. Tot het jaar 1960 werd ze gebruikt als opleidingsvaartuig voor officieren van de Belgische koopvaardij. In het jaar 1961 werd ervoor gekozen om het schip in te richten als museum. Bovendien werd ze ook succesvol ingezet tijdens verschillende grote zeilraces.

Vandaag de dag is het zo dat het zeilschip Mercator een beschermd monument is. Bovendien heeft ze ook de status gekregen van maritiem erfgoed. Ze heeft een vaste ligplaats in de haven van Oostende. Een bezoek brengen aan de Mercator is mogelijk elke dag tot 17h00.

6.) De Sint Petrus- en Pauluskerk

De Sint Petrus- en Pauluskerk mag zich de hoofdkerk noemen van Oostende. In het jaar 1896 werd de stad getroffen door een ramp toen de Sint-Pieterskerk die zich hier bevond volledig afbrandde. Voor Koning Leopold II was het echter een geluk bij een ongeluk. Hij was er namelijk reeds even op gebrand om de kerk te vervangen door een meer prestigieus exemplaar. Voor deze nieuwe kerk geldt dat ze werd ingewijd in het jaar 1908.

Er zijn aan de buitenkant van de kerk diverse elementen van andere grote kerken terug te vinden. Denk hierbij niet alleen aan de Dom van Keulen, maar ook aan de Notre-Dame van Parijs. Het is echter zeker ook de moeite waard om de kerk even binnen te stappen. Daar tref je in de neogotische kerk namelijk prachtige glasramen aan evenals twee toch wel echt prachtige orgels. Het gaat hierbij om:

  • Het Shijvenorgel, een absoluut toonbeeld van 20-eeuwse orgelbouw;
  • Het transeptorgel in Silbermann-stijl;

Het absolute pronkstuk van de kerk? Dat is toch wel echt het prachtige praalgraf van koningin Louise-Marie. Jammer genoeg is het niet mogelijk om dit praalgraf te bezoeken.

7.) Het IJslandvaarder Amandine Museum

De Amandine 0.129′ staat bekend als de laatste IJslandvaarder. Ze werd in het jaar 1995 op het droge gelegd. Een bezoek brengen aan dit museum zorgt ervoor dat je een duik kan nemen in één van de meest beruchte periodes uit de Vlaamse visserijgeschiedenis. Ze geeft je dan ook een zeer interessante inkijk in de tochten die zijn uitgevoerd naar verre visgebieden zoals bijvoorbeeld IJsland, Schotland en Ierland.

8.) Het Zeeheldenplein

Het zogenaamde Zeeheldenplein is een zeer bekende plaats in Oostende. Het plein werd volledig gerenoveerd en heropende in juni van het jaar 2012. In vergelijking met het vroeger plein is het zomaar even drie keer zo groot geworden. Ze kenmerkt zich in het bijzonder door een multifunctioneel karakter. Op het plein geniet je eigenlijk van de combinatie van de stad en de zee. Je treft hier onder meer het bekende Nationaal Monument voor de Zeelieden aan. Elk jaar op paasmaandag wordt er aan het monument trouwens door de vissersgemeenschap een speciale hulde gebracht aan de slachtoffers van de zee.

Parken bezoeken tijdens een daguitstap Oostende

Wil je graag tijdens een daguitstap ook even vertoeven in een uitnodigende, natuurlijke omgeving? Ook dat is mogelijk. In dat geval kan het interessant zijn om een bezoek te brengen aan één van de verschillende parken van Oostende. Het spreekt voor zich dat we ook deze parken graag even aan je voorstellen.

1.) Het Maria Hendrikapark

Het eerste park dat je tijdens je daguitstap Oostende kan bezoeken luistert naar de naam ‘Maria Hendrikapark’. Door de Oostendenaars zelf wordt er veelal naar verwezen als zijnde ‘t Bosje. Het park werd gebouwd in opdracht van koning Leopold II. Hij koos ervoor om het park de naam te geven van zijn echtgenote. Voor het Maria Hendrikapark geldt dat ze in totaal beschikt over een grootte van meer dan 30 hectare. Er zijn diverse waterpartijen in terug te vinden je kan er heerlijke wandelingen maken.

Ben je niet op daguitstap Oostende, maar verblijf je wat langer in deze badstad? Ben jij bovendien een sportieveling die graag gaat joggen? In dat geval is het voor jou interessant om te weten dat er hier een parcous werd aangelegd van zo’n 5 kilometer. Bovendien tref je hier ook leuke speelpleinen aan voor kinderen en is er zelfs een heus speelbos terug te vinden. Wil je graag met een bootje varen? Zelfs dat is mogelijk in het Oostendse Maria Hendrikapark.

2.) Het Leopoldpark

Louis Fuchs is de verantwoordelijke ontwerper van het zogenaamde Leopoldpark. Het park beschikt over een omvang van 5 hectare en werd gerealiseerd in een typsch Engelse landschapsstijl. Je treft in het park dan ook niet voor niets tal van pittoreske bruggetjes aan evenals leuke wandelwegen en heel wat bloemenperken. De belangrijkste attractie die je aantreft in het park is uiteraard het borstbeeld van de bekende kunstenaar James Ensor. Ook het bloemenuurwerk mag je (en kan je eigenlijk) niet over het hoofd zien.

Een daguitstap Oostende, een veelzijdige daguitstap aan de Belgische kust

De Belgische kust heeft haar bezoekers ontzettend veel te bieden. Niet alleen voor Belgen zelf, maar ook voor toeristen vormt Oostende nog steeds één van de belangrijkste plaatsen aan de Belgische kust. Dat hoeft ook niet te verbazen. De mogelijkheden die deze badplaats in petto heeft voor haar bezoekers zijn ontzettend uitgebreid en ook nog eens zeer veelzijdig te noemen. Eén ding staat in ieder geval vast, je zal je tijdens een daguitstap Oostende ongetwijfeld op geen enkel moment vervelen.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *